Axkid Minikid 3 monterad i en Volvo V70

En vanlig montering av en Minikid 3 bakom förarstolen.  Lägger dessutom till några monteringstips för de som är mindre erfarna. Minikid 3 är känd för sin kompakta storlek, extremt hög rygg samt att den är godkänd för den nya R129 (i-Size) standarden.  I dagens bil har vi redan en Britax Max-Way monterad bakom passagerarstolen.

Föräldrarna vill ha stolen monterad bakom förarstolen.  Vi undviker vanligtvis detta om möjligt, mer info nedan.  Minikid 3 är kompakt och stolen passar fint bakom förarstolen med en relativt lång förare fram.  Just nu monterad med lite benplats för barnet.

Tips #1 gäller Volvos inbyggda fästöglor.  Stolar som Axkid Minikid 3 och BeSafe Stretch använder sig av undre förankringsband med öglor som man fäster under glidskenorna.  Sedan klickar vi i stolens förankringsband i öglorna.  Eftersom Volvo har inbyggda öglor som standard behöver man egentligen inte använda de undre banden. I dagens montering har vi använt de undre banden eftersom förarstolen dras relativt långt bakåt. Det innebär att de inbyggda banden annars skulle gå in under stolen och hamna i en dålig vinkel när de klickas i de inbyggda öglorna.

Tips #2 gäller anpassningskil samt montering.  Innan du monterar stolen känn då på bilens säte.  Är det mjukt eller fast?  Om sätet är mjukt, som i denna bil, kommer bakdelen av stolen tryckas ned relativt mycket när man drar åt förankringsbanden ordentligt.  Det innebär att vinkeln på stolen kommer öka rejält när monteringen är klar.  Vinkeln på stolen är relativt upprätt vid färdig montering men var mycket upprätt innan monteringen påbörjades.

Tips #3 gäller bilar med läderklädsel som ibland kan vara lite ”halkig”. Det är inga problem för oss att montera stolen så att den sitter stenhårt.  Mindre erfarna kan tycka att stolen vill röra sig på den halkiga klädseln.  Att dra åt förankringsbanden samt bältet ordentligt  löser alltid problemet.  Ett rejält sparkskydd med tjockare vaddring kan även hjälpa.  Vi använder oftast Axkid premium sparkskydd med ipadhållare men andra märken fungerar även de bra.

Tips #4 gäller säkerhet och montering bakom förarstolen.  Vi undviker om möjligt denna placering eftersom man hamnar nära trafiken när dörren öppnas.  Barn som rusar ut i trafiken är inte ovanligt.  Enkelt att hålla koll på de minsta i bakåtvända stolar men lite äldre barn kan vara impulsiva och ta sig ut själva.  Prata gärna med barnen om att vara försiktiga med trafiken.

Tips #5 gäller även det montering bakom förarstolen. Föräldrarna vill ha stolarna monterade bakom respektive framstol.  Det innebär dock att man egentligen bara får plats med två barn samt två vuxna i bilen.  Att använda mittplatsen bak fungerar i de flesta bilar och då frigör man en plats i baksätet för en vuxen.  Benplats för barnet vid montering mitten bak är dessutom oftast mycket bra. Minikid 3 är en mycket bra stol när man monterar två eller fler stolar bredvid varandra.  Då den är godkänd för standarden R129 får stolen inte vara bredare än 44 cm.  Det innebär att två Minikid 3 får plats bredvid varandra i de flesta bilar.  Britax Max-Way samt Max-Way Plus är inte riktigt lika smala men även de passar bra vid montering bredvid varandra.

YouTube player

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng