Under förra veckans seminarium i Göteborg, “Child occupant protection: Latest knowledge and future opportunities”, var det ett flertal intressanta presentationer.  En av dom var av min kollega Lotta Jakobsson på Volvo och hennes presentation “Real world protection of booster-seated children”.

Noterbart är att mycket av det Lotta pratar om går tvärt emot vad många föräldrar har lärt sig. Lotta pratar om hur man bäst skyddar barn i “verkliga livet” vilket skiljer sig väldigt mycket åt från tester som ADAC/Euro NCAP, etc. Med bakåtvända stolar är skillnaden inte stor men med framåtvända stolar blir skillnaden ofta betydande jämfört med den snygga filmen på Youtube där barnet skyddas perfekt och krocksläden står still.

Några intressanta punkter från presentationen:

Bakåtvänt åkande:  I Sverige rekommenderar vi bakåtvänt åkande till minst fyra år men gärna betydligt längre.  Bakåtvänt åkande är otroligt mycket säkrare även för äldre barn som tex. en femåring.  I Sverige är vi vana vid långt bakåtvänt åkande men utanför Norden är vanorna extremt dåliga.

Boost!!!: De flesta föräldrar känner inte till varför man använder en bälteskudde eller bältesstol.  Det är INTE för det stora huvudskyddet, de mjukt vandrade sidorna eller den extra klossen på sidan för skydd mot sidokollisioner.  Detta ser ut att fungera bra i videon från labbet men är i verkligheten i stort sett värdelöst.  Mer info om det längre ned.

Man använder huvudsakligen en bälteskudde eller bältesstol för att lyfta upp barnet från bilen säte så att midjedelen av säkerhetsbältet hamnar under barnets pelvis/höftben.  Det är starkaste delen av barnet kropp och vid en krock vill vi att bältet nyper åt nedanför höftbenen och inte runt magen.  Höftbenen på barn är rundare och mindre vilket innebär att barnen lätt hasar ned och bältet glider upp och hamnar runt magen.

Bälteskudde och bältesstol – samma säkerhet!:  Det är egentligen ingen skillnad i säkerhet mellan en bälteskudde och en bältesstol vilket förvånar alla föräldrar. Det ser vi när vi tittar på verkliga situationer samt av forskning av Kristy Arbogast.  Hon var även i år vid seminariet med en presentation om stödben på bakåtvända stolar vilket vi pratar om en annan dag.  Även om säkerheten är liknande finns det situationer då bältesstol är att föredra.

Varför är inte en bältesstol med hög rygg säkrare?  Precis när det smäller i en krock från sidan är redan barnets huvud en bit framåt och det stora huvudskyddet och stolens sidor skyddar lite eller inget.  Att huvudet åker framåt millisekunder före krocken beror oftast på sk. pre-impact braking, dvs att föraren hinner börja bromsa innan det smäller. Dagens barn sitter ofta med en iPhone eller iPad vilket inte alls hjälper.  De stora huvudskydden innebär också att barn ofta lutar sig mer framåt för att kunna se åt sidorna.

Bälteskudde kan därför vara ett bättre val för äldre barn eftersom dagens bältesstolar tyvärr utvecklas till att bara blir större och klumpigare.  Barn i bältesstolar sitter högre och mycket längre fram.  Barn i en bälteskudde sitter lägre och betydligt längre bak lutande mot ryggen av bilens säte. Bältesstol rekommenderas för yngre barn som har sämre mognad där stolen sidor håller barnet bättre på plats.  Om ett barn ca 4-7 år ska sitta framåtvänt så är bältesstolen oftast ett bättre val.  När man kör längre sträckor är bältesstolen oftast bättre då barnet sitter bra även när de sover. 

Inga framåtvända stolar med sele!: I Sverige rekommenderar vi att barn inte sitter framåtvänt med sele.  Är barnen små ska de sitta bakåtvänt och är de äldre ska de sita i bältesstol/kudde.  Ett undantag kan vara om barnet har något funktionshinder. Framåtvända stolar med sele för äldre barn är mindre säkra, dyrare, mer komplicerade och helt enkelt ett dåligt val.

Utanför Sverige är framåtvänt med sele mycket vanligt.  I tex USA är det mycket vanligt för äldre barn och där tror föräldrarna felaktigt att det är betydligt säkrare.  Knappast förvånande då barnsäkerhet i USA är chockerande dålig.  Att placera ett barn yngre än ca fyra år  i en bältesstol är även det ett mycket dåligt val eftersom de passar dåligt och barnet inte är nog moget.

Nya restriktioner för bälteskuddar: Bälteskuddar ska inom kort uteslutande certifieras för standarden R129 vilket innebär att viktgränsen samt minsta längden höjs.  Tyvärr är detta generellt dåligt för barnsäkerheten även om en del dåliga föräldrar kanske inte sätter de allra minsta på en bälteskudde.

Säkerhetsdetaljer kan även innebära fara: Dagens bältesstolar har ofta extra funktioner så att de ska sälja bättre och låta säkrare.  Men dessa kan även innebära sämre säkerhet.  XP-PAD från Britax sänker enligt dom krafterna på bröstet i en krock. Men det kan även innebära att det blir mycket slack i bältet vilket är farligt.  Detsamma gäller Secure Guard från Britax som är bra genom att den håller bältet lågt över barnets höftben. Används även av BeSafe och Axkid.  Men även här kan det bildas slack.

Det stora huvudskyddet ser bra ut men gör ofta de framåtvända stolarna sämre. De som jobbar med stolar vill egentligen har mindre huvudskydd men dessa stolar ses av föräldrar som mindre säkra. Klossarna på sidan av stolen säljs in som effektiva mot kollisioner från sidan men är i verkligheten i stort sett värdelösa.  Och kan dessutom på en del modeller göra det svårt att få plats med stolar i bilen.