Child occupant protection – Seminarium i Göteborg 31 maj 2024

Om du verkligen ÄLSKAR bilbarnstolar och barnsäkerhet i bil markerar du kalendern för 31 maj 2024. Och dyk sedan upp i Göteborg för en dag med några av rockstjärnorna som forskar om bilbarnstolar. Det är återigen dags för det oerhört intressanta seminariet som arrangeras av SAFER vartannat år med titeln ”Child occupant protection: Latest knowledge and future opportunities”. Mer information nedan med några höjdpunkter från tidigare år.

Forskare från hela världen är som vanligt på plats och min vän Lotta Jakobsson och Mats Svensson är värdar. Jag hade förmånen att vara på plats 2009, tack vare legenden Robert Bell, som var seminariets första år och har varit på alla events sedan dess.  Årets upplaga blir event #7!  Presentatörer är redan klara och ett mer detaljerat program publiceras snart. Du hittar mer information här. Glöm inte att registrera dig asap:-)

Under de senaste 15 åren har det varit väldigt många höjdpunkter. Nedan är några av många presentationer som jag tyckte var intressanta:

2009:  Första gången någonsin för evenemanget. För mig var det en riktigt speciell dag och jag skrev ett inlägg på vår syster-sajt CarSeat.se med titeln ”A day in car seat heaven”, hittas här. Schema för 2009 finns här.

2009: Hans Norin från Chalmers/SAFER med en sammanfattning av hur Sverige har skyddat barn i bil under åren i sin presentation “History of Child Safety in Sweden”. Alltid trevligt att se att vi började fokusera på barnsäkerhet i bil för sååååå många år sedan.

2013:  Hur barn ska sitta i sina bilbarnstolar och vad som händer i verkligheten är väldigt olika. Isabelle Stockman på Volvo, som jag också arbetar med på SIS TK242, presenterade “How children sit and behave in cars during driving and critical events”. Föräldrar tittar på videos på YouTube där allt krocklabbet ser perfekt ut. Verkligheten är väldigt annorlunda. Schema från 2013 här.

2015: Krocktestdockor förbättras ständigt men är fortfarande långt ifrån som små barn. Paul Lemmen från Humanetics gick igenom utvecklingen i sin presentation “Overview of ongoing child dummy development and roadmap for implementation”. Speciellt intressant att se tillbaka på idag eftersom vi nyligen började använda Q-dummies för R129 och Plus Test. Schema för 2015 hittar du här.

2017: Suzanne Tylko från Transport Canada med sin presentation ”Capabilities of current dummies to evaluate child restraints and booster designs in light of child behavior and product innovations”. Kan lite löst länkas till presentationen från 2015 av Humanetics och tittade närmare på hur kapabla dummies är idag. Schema från 2017 finns här.

2019: Mifold, som tillverkar bälteskuddar och bältesstolar, blev helt slaktade av Matthew Reed från UMTRI i hans presentation ”Boosters that don’t boost – a belt fit study”. Presentationen tittade på boosters som fungerar dåligt eller inte alls. En bild visades med några av de många problemen. Se bilder ovan. I Q&A efteråt var andra experter överens och några nämnde att det skulle vara bättre att bara använda säkerhetsbältet istället för en booster från mifold. Intressant forskning och en Q&A fylld av detaljer. Schema från 2019 finns här

2022: Lotta Jakobsson från Volvo med sin presentation “Real world protection of booster-seated children”. Lotta pratar om dessa utmaningar hela tiden men de flesta föräldrar är väldigt förvånade över hennes råd. Hon pratar mycket om vikten av bälteskuddar och hur dessa kan vara säkrare än en bältesstol för äldre och större barn. Funktioner som föräldrar tycker är jättebra kan i verkligheten göra säkerheten sämre. Som sidokuddar, fjärde fästpunkt för bältet, pad på barnets bröst, etc.

Lottas presentation är särskilt intressant eftersom det är en bra mix av forskning kombinerat med sunt förnuft och utmaningar i vardagen. Hon hade en liknande presentation 2017 med titeln “The balance of vehicle and booster protection. Why ban the booster cushion?” och ytterligare en under evenemanget 2013.

2022: Magdalena Lindman från försäkringsbolaget Volvia och hennes presentation “Child restraint use in Sweden”. I grund och botten en sammanfattning av deras olycksstatistik. Alltid intressant att se svenska barns vanor. Vi gör många saker väldigt bra och har en väldigt hög procent barn bakåtvända under många år. MEN……  Det finns fortfarande mycket vi kan göra bättre.  Schema från 2022 finns här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng