För två veckor sedan skrev vi om BeSafe Stretch och problemen med defekta selar. Mycket var då nytt och oklart. Det var ett inlägg i den stora gruppen “Bilbarnstolar” på Facebook (56k medlemmar) som startade det hela. I inlägget delades en bild på en Stretch med skadad sele, andra delade fler bilder och snabbt var det 200+ kommentarer från oroade föräldrar.
Problemet med den skadade selen är intressant av ett flertal orsaker. Allmänt kunnande rörande selar är också begränsat. De flesta föräldrar vet i stort sett ingenting om selen och dess funktion. För den som inte vill eller orkar läsa hela texten kan den ganska kort summeras:
• Har BeSafe gjort något fel? – NEJ
• Är BeSafe ansvariga för problemet? – JA och NEJ
• Kunde BeSafe gjort något annorlunda? – NEJ (kanske lite mer information)
• Påverkar problemet med selen säkerheten? – NEJ (men anledningen är inte vad du tror)
• Ska jag byta ut selen om den är skadad? – JA (det ordnar BeSafe eller din butik)
• Vet vi hur skadorna på selen uppkommit? – NJA (lite olika teorier)
BeSafe har inte gjort något fel och var lika förvånade som andra. Man försökte snabbt analysera problemet och lugna oroade kunder. Men är BeSafe ansvariga? Det intressanta är att man är 100% ansvariga men djupdyker man så har BeSafe ingenting med problemet att göra. Förvirrande eller hur.
Stolen produceras av BeSafe men består av många olika komponenter. En del egna medan andra inhandlas på annat håll. Och det för oss vidare till stolens sele som produceras av ett stort svenskt företag.
Selen till Stretch kommer från Holmbergs. De dominerar marknaden och är kända för att helt enkelt vara bäst. Holmbergs är dyrare än andra lösningar och de står för säkerhet, kvalitet och pålitlighet. Precis vad man vill ha till en bilbarnstol som ska rädda liv. BeSafe har alltså inte använt billigt Kina-skräp till Stretch.
Bekanta märken i Sverige som Axkid, Britax, Klippan och Maxi-Cosi använder alla Holmbergs. Problemet har egentligen ingenting med BeSafe att göra utan beror 100% på Holmbergs. Lite längre ned diskuteras vad som möjligtvis gått snett.
Situationen skapar förstås oro bland användare av Stretch. Inte kul att köpa en mycket dyr stol där man sedan oroas över säkerheten. BeSafe har hanterat situation väl och inte panikerat. Man kunde kanske kommit med information via sin hemsida för att lugna kunder. När information saknas blir det som bekant istället mycket rykten och spekulationer.
Säkerheten är förstås det viktigaste med en bilbarnstol. Den påverkas inte alls av detta problem vilket säkerligen låter konstigt. Påverkar inte skåran i plasten säkerheten? Är inte selen viktig? Ska den inte vara 100% intakt? Är en fransad sele farlig? Kan den gå sönder i en olycka?
Vad har selen för uppgift i en bakåtvänd bilbarnstol? Selen är enkelt förklarat där för att hålla barnet hyfsat på plats. I en frontalkrock, vilket är vanligast, trycks barnet in med ryggen i stolen. Selen tar upp en del krafter när bilbarnstolen studsar bakåt (rebound).
I kollisioner från sidan är krafterna på selen annorlunda men inte höga. Att volta med bilen är ovanligt och då är det förstås bra att selen sitter rätt. Oavsett situation är de totala krafterna på selen i en bakåtvänd stol extremt låga.
Det är svårt att förklara hur överdimensionerad selen i en bakåtvänd stol verkligen är. Även om halva bandet på selen har nötts av så fungerar den fortfarande bra i en svår olycka. Det finns en gigantisk säkerhetsmarginal och det är precis så det ska vara. Även om marginalerna är stora rekommenderar vi alltid att selen byts ut även vid mindre skador för att vara på den säkra sidan.
Problemet med Stretch har varit skårorna i plasten vilket ser otäckt ut. Plasten är där för passform, att det ska se bättre ut och vara lättare att använda. Under plasten är själva spännet gjort av stål och inget som kan gå sönder. Skårorna påverkar därför inte alls säkerheten.
Om man fortsätter använda stolen kan skårorna efter mer användande leda till att selen fransas. Det är fult och irriterande men påverkar inte säkerheten. Känns helt omöjligt att nöta igenom selen så långt att det blir relevant.
Har man en BeSafe Stretch med skåror i plasten eller fransad sele kontaktar man sin återförsäljare eller BeSafe för att byta ut selen utan kostnad. Har man en premium-stol ska den naturligtvis vara felfri och trevligt med stol i bra skick om man ska sälja den vidare.
Hur har då skårorna uppkommit? Vi har haft en lång och intressant diskussion direkt med BeSafe om orsaken och än så länge är det oklart vad som hänt. Problemet ligger hos Holmbergs, inte BeSafe. Förstås frustrerande att vara ansvarig för stolen men tvungen att vänta på att ett annat företag analyserar situationen.
Selar från Holmbergs kan skräddarsys med detaljer som passar en specifik stol. Om vi tittar på våra populära “svenska” bakåtvända stolar så är selarna väldigt lika oavsett märke. Man undrar då nyfiket varför inte stolar från andra märken haft liknande problem? Har inget bra svar på det.
Vi har inte kontrollmätt selen på Stretch men det har spekulerats i att den möjligtvis kan vara något bredare och/eller tunnare än andra stolar. Även om det skulle stämma känns det inte relevant. Vinkeln på selen när den dras åt har också nämnts men det känns inte heller som en orsak.
Stretch har funnits på marknaden i snart tre år och man har sålt tiotusentals stolar. Antalet berörda stolar har än så länge varit extremt lågt. Och dessutom är det relativt nya stolar som påverkats. Om detta vore vanligt borde vi sett många äldre stolar med problem. Man kan därför spekulera i att en mindre batch från Holmbergs möjligtvis haft problem med plasten vid tillverkning.
Holmbergs har bra koll på sina produkter och alla selar är märkta med batch-nummer. Övre delen av selen har oftast en vit etikett och grenspännet har både etikett och stansat nummer. Det borde vara enkelt att kontrollera serienummer/batch för felsökning.
En intressant situation som skapat mycket oro och mindre bra PR för BeSafe trots att felet ligger hos Holmbergs. Fortsätt använda din Stretch som vanligt men kontrollera selen och byt ut vid skåror i plasten eller om den fransat sig. Ytterligare uppdateringar kommer när vi vet (ännu) mer.