Britax Max-Way Plus monterad i en VW Transporter

Dagens montering ses som omöjlig för vanliga föräldrar.  Och det kan man förstå. Hur monterar man en bakåtvänd stol i framsätet på en VW Transporter?  Bilen saknar fästöglor, glidskenor och framsätet är omgärdat av stål.  Vad gör man för att transportera ett litet barn bakåtvänt på ett säkert sätt?  Inga problem, våra bakåtvända stolar kan monteras i alla bilar men ibland får man vara lite mer kreativ.

Barnet är 11 månader och pappan lämnar och hämtar några dagar i veckan.  Alternativet till bakåtvänt skulle förstås vara att sätta barnet framåtvänt.  En enkel med fruktansvärt dålig och farlig lösning som föräldrarna vägrar.  Den bakåtvända stolen är en Britax Max-Way Plus vilket är ett mycket bra val.  Passar inte alla bakåtvända stolar med bältesmontering i framsätet?  Det stämmer bra men en del stolar är bättre än andra.  Max-Way Plus och Max-Way, de räcker lika länge bakåtvänt, är båda mycket bra alternativ eftersom nackstödet är relativt litet och skymmer sikten mindre än andra.  Stolar som Axkid Minikid 2, Minikid 3, Klippan Opti samt BeSafe Stretch är även de väldigt bra stolar men nackstödet är större och påverkar sikten.

Det knepiga i en VW Transporter är att fästa förankringsbanden. Det som ser ut att vara omöjligt är i själva verket inte så svårt.  Fäll up sätet och titta ned i utrymmet under sätet där mindre saker kan förvaras.  Denna nya bil har en insats i frigolit av estetiska skäl.  Finns inte i äldre varianter av bilen. Insatsen plockas enkelt bort så att man ser chassit på bilen.  Två stabila stänger stål under stolen är perfekta för att fästa förankringsbanden. Mellan golvet och stålplåten som omgärdar sätet finns det en liten glipa.  Där trär man förankringsbanden vilket går bra utan verktyg.  Fäst sedan banden runt de två stängerna.  Och sedan är det ”svåra” jobbet klart vilket inte tar mer än några minuter.

Sätt tillbaka frigoliten och fäll ned sätet.  Montering av Max-Way Plus är sedan precis som i en vanlig bil.  Vi har använt en anpassningskil för att få stolen lite mer framåt och ge det unga barnet bättre vinkel. Vi vill egentligen att stolen sitter längre fram och lutar mot instrumentbrädan.  Men det är tyvärr inte möjligt pga. vinkeln till förankringsbanden och att man inte kan flytta fram bilens säte.  Monteringen ger (onödigt) bra benplats åt barnet men sikt i höger spegel är mindre bra.  Det kan åtgärdas med en extra sidospegel.  airbag är förstås off.

Stolen ska monteras samt tas ur bilen flera gånger i veckan.  Inte ett problem och det går mycket snabbt.  Att plocka ut stolen på morgonen och göra bilen klar för jobbet tar mindre än 30 sekunder.  Förankringsbanden trär man  på sidan av stolen så att de inte är i vägen.  Montering av stolen tar mindre än en minut eftersom förankringsbanden redan sitter på plats.  Det som ser ut att vara en omöjlig situation för bakåtvänt åkande löser vi ganska enkelt:-)

6 tankar om “Britax Max-Way Plus monterad i en VW Transporter

 1. Sophie Svensson says:

  Hej, vi har en VW Crafter och får inte till det. Kan dessvärre inte lägga upp någon bild här men osäker på om det är samma lösning under sätet på vår bil. Har försökt studera dina bilder… ju testade att fäst i metallröret under sätet men blev för ”löst” och sätet kan ju ”öppnas” – känns omöjligt det här.

  • Håkan S says:

   Metallrören under stolen sitter fast i karossen och är en perfekt fästpunkt. Att sätet kan öppnas påverkar inte monteringen.

 2. Matilda says:

  Hej,
  Är med så långt att jag kan trä genom bandet i springan. Men hur lyckas ni sedan fästa det runt stången som på bild? Finns ju inget utrymme att få igenom andra änden på förankringsbandet på själva ”knäppet”?

  • Håkan S says:

   Det går fint att fästa runt stången och sedan dra bandet genom springan. Tycker man att det blir för trångt kan man lossa spännet, och då endast trä igenom bandet, och sedan sätta fast spännet igen

 3. Oskar says:

  Hej.
  Vi har en Max way plus. Som ska monteras i framsätet på en Renault trafic. Det borde inte vara ett problem när jag ser denna bild serie. Dock behöver jag ha två barnstolar monterade fram i bilen. för att kunna köra bägge grabbarna till dagis. Så min tanke var att också sätta en framåtvända stol i mitten sätet🤔 finns det någon stol som ni kan rekommendera. Eller är det bara att lägga ner då det inte går att lösa på ett trafiksäkert sätt? Äldsta grabben är ca 3 år och 4 månader vilket innebär att han också kommer åka i stolen som sitter framåtvända.
  Tack på förhand!
  //Oskar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng